Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Tenderizér na maso - skvělý pomocník do kuchyně

23.05.2022 13:38; Upraveno: 03.04.2024 14:56

Konečně začalo léto a s ním i grilovací sezóna, na kterou jsme se všichni tolik těšili.

Já mám ráda na grilu klobásky i zeleninu, ale nejraději  mám dobré maso s marinádou i bez. Škoda jen, že při klasickém nakládání marináda nepronikne do celého kousku masa. I když nakládáme maso na delší dobu, ta chuť marinády je jen na povrchu.

A tím se dostávám k super pomocníkovi, který mi chuť dostane i do masa. Tenderizér na maso se vstřikovačem marinády.

Tenderizér, to je vlastně taková náhrada paličky na maso, většinou jsme v kuchyni byli zvyklí maso naklepat, aby bylo měkčí a křehčí. Na steaky a minutkovou kuchyni je ale škoda do masa mlátit paličkou. Díky tenderizéru a chytré soustavě jehliček se maso po jeho použití stane křehčím a jemnějším.

Použití tenderizéru na maso

Malé jehličky se vsunou do masa pouze při jeho lisování, po zvednutí se automaticky zatáhnou. Nedojde tak při správném používání k žádnému poranění. Použití tenderizéru je naprosto bezpečné (pokud ho samozřejmě používáte tak, jak se má, určitě s ním nenechte pracovat děti).

Objem nádobky tenderizéru je 90 ml. To je víc, než dostatečné množství na několik steaků. Protože kromě vstřikování jehličkami maso marinádou i potíráme. Prostě jen vložím marinádu do zásobníku, stlačím a je hotovo. 

Výsledek je senzační. Maso je mnohem křehčí a jemnější. Pokud máte rádi maso jen středně (nebo méně) propečené, tu změnu pocítíte opravdu dost intenzivně. Ta chuť je skvělá, není jen na povrchu, díky jehličkám se lépe dostane i doprostřed každého plátku masa. Bez naklepávání a složitého napichování.

Samotné použití tenderizéru je velmi snadné. Zrovna tak jeho údržba. Stačí jen pootočit částí s nádobkou na marinádu, a lehce ji vysunout. Pak vysunete píst, zrovna jako u injekční stříkačky a nádobu vymyjete. Po vymytí naplníte nádobu marinádou, vsunete píst, vložíte do spodní části s jehlami, opět jen lehce pootočíte a je vše připraveno.

Šikovný pomocník do kuchyně

Pokud se budete s tenderizérem seznamovat, nikdy nenechávejte ruku pod černou krytkou na spodu tenderizéru, kudy vychází jehly ven. Mohlo by dojít k poranění. Jsou to opravdu jehly a  jsou ostré. Pomocí jehel lze do masa vstříknout marinádu a také usnadnit proniknutí marinády dovnitř masa z povrchu (dírky jsou sice jemné, ale marináda jimi „prosákne“). Nádobka na marinádu je dostatečně velká.

Jestli milujete grilování nebo rádi připravujete minutkovou kuchyni, tenderizér se stane pro vás skvělým pomocníkem a můžete ho doplnit o další vychytávky do kuchyně.

Já jsem si ho velmi oblíbila. Maso je díky promyšlenému systému 30 jehel krásně zkřehčené a není vůbec potřeba používat paličku na maso, a to ani v případě, že je plátek masa vyšší.

Tenderizér lze použít i bez marinády, jako náhrada paličky na maso. Jehlami maso zkřehčíte, protože narušíte jeho strukturu a pustíte do masa teplý vzduch. Tím se stane jemnější a křehčí i bez naklepávání.

Článek pro Vás napsala naše zákaznice Jana