Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Recept na mexické Chili con carne

08.02.2023 19:09; Upraveno: 21.02.2024 01:25

Máte rádi luštěniny a nevíte, co dobrého byste si z nich uvařili? Máme pro vás snadný recept na mexické fazole, který bude jistě chutnat nejen milovníkům pálivých jídel. Jednoduchá a rychlá příprava završená pomalým varem je ideální kombinace pro skvělý výsledek.

Suroviny na Chili con carne

  • 500 g hovězího mletého masa (já zkoušel i mix hovězího a vepřového a taky moc dobré),
  • 2 cibule,
  • 1 červená paprika,
  • 1 plechovka drcených rajčat,
  • 2 plechovky červených fazolí,
  • 1 hrnek kukuřice (lepší než sterilovaná je mrazená),
  • 120 ml červeného vína,
  • 2 kostičky hořké čokolády,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • 1–2 chilli papričky (čerstvé nebo sušené),
  • 1 lžíce sladké papriky,
  • 1 lžička soli,
  • 2 lžíce řepkového oleje,
  • pepř.

Recept na mexické Chili con carne
Mexické Chili con carne (Autor: Zaparkorun.cz)

Postup přípravy Chili con carne:

1️ Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji.

2️ Přidejte mleté maso a důkladně ho ze všech stran zprudka orestujte.

3️ Pořádně opepřete a přidejte na proužky nakrájenou papriku, nasekaný česnek, nadrcené nebo na jemno nakrájené chilli, kmín, papriku a lžičku soli.

5️ Promíchejte, zalijte vínem, krájenými rajčaty a 500 ml vody a povařte do změknutí. U mletého masa stačí asi 30 minut, aby se chutě hezky propojily, u předního hovězího (krku) pak platí, že čím déle, tím lépe.

6️ Průběžně kontrolujte, jestli je v hrnci (nebo pánvi) dostatek tekutiny.

7️ Na závěr přidejte čokoládu, scezené fazole a kukuřici. Nechte ještě pár minut prohřát a podávejte.

Tip!

Servírujte jen tak s chlebem, vařenou rýží nebo třeba kukuřičnými plackami a čerstvým koriandrem.

Pokud to přeženete s chilli, můžete to zachránit přidáním kysané smetany, nebo brambor.

Mleté maso je sice rychlejší na přípravu, ale mnohem silnější chuť a lepší šťávu získáte při použití hovězího krku nakrájeného na nudličky. Vaření pak můžete urychlit použitím tlakového hrnce, samotná příprava vám stejně zabere jen pár minut a dobu vaření si s ním zkrátíte zhruba o polovinu.

Chili con carne je nejlepší druhý den, kdy se po rozležení krásně propojí chutě.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.