Loading...
Ikona košíku Košík je prázdný 0 0
Loading
Košík je prázdný

Recept na výbornou svíčkovou omáčku

16.07.2023 14:30; Upraveno: 21.02.2024 00:44

Svíčková omáčka patří mezi slavnostnější jídla, její příprava přitom není tak složitá. Recept vypadá náročně a zabere nějaký čas, ale tato lahodná omáčka za to stojí.

Suroviny na přípravu omáčky

  • 800 g hovězího masa (kýta),
  • 100 g slaniny nebo špeku,
  • 500 ml hovězího vývaru nebo vody,
  • 200 ml smetany,
  • 25 g másla,
  • 25 g hladké mouky,
  • 2 cibule,
  • 3 mrkve,
  • 2 petržele,
  • půlka většího celeru,
  • půlka citronu,
  • 2 lžíce sádla,
  • 2 lžíce másla,
  • 3 lžíce cukru,
  • 3 lžíce octa,
  • 1 lžíce hořčice,
  • bobkový list,
  • černý pepř (5 kuliček),
  • nové koření (5 kuliček),
  • sůl a pepř podle chuti.

Výborná svíčková omáčka
Výborná svíčková omáčka (Autor: www.freepik.com)

Postup přípravy

  1. Slaninu nebo špek nakrájejte na větší špalíčky o šířce zhruba jeden centimetr. Před přípravou masa vložte špek do mrazáku – ztuhne a bude se lépe vkládat.
  2. Maso očistěte, připravte si tenký nůž a vařečku. Do kusu masa pak udělejte vpich nožem, otvor zvětšete rukojetí vařečky a poté vložte kousek špeku. Snažte se špalíčky rozmístit rovnoměrně, zajistíte tak vláčnost masa a vytvoříte i hezký estetický dojem na řezu masa.
  3. Troubu rozpalte na 180 °C. Mezitím připravené maso svažte provázkem, aby vznikl rovnoměrný váleček. Ze všech stran ho osolte a opepřete.
  4. Očistěte a nakrájejte cibuli, mrkev, petržel a celer a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky.
  5. V hrnci rozpusťte dvě lžíce sádla a dvě lžíce másla. Na tuku osmahněte maso, aby chytlo barvu. Poté ho přendejte ho pekáčku.
  6. Na vzniklém výpeku orestujte mrkev, petržel a celer. Jakmile zezlátnou, přidejte také cibuli a nechte osmahnout.
  7. Orestovanou zeleninu zasypte cukrem a nechte zhruba minutku karamelizovat. Poté přidejte ocet a nechte ho vyvařit.
  8. Pak už jen stačí přidat hořčici, podlít vývarem (nebo vodou) a přivést směs k varu. Vše poté vlijte do pekáčku, ve kterém je maso.
  9. Do pekáče vložte také koření. Vše přikryjte alobalem či poklicí a dejte péct. Maso by mělo změknout během zhruba dvou hodin. Každou půlhodinu otáčejte.<>
  10. Jakmile je maso hotové, vyndejte ho z pekáče a vraťte ho odpočívat do chladnoucí trouby – ideální je teplota kolem 80-100 °C.
  11. Vyndejte koření a směs se zeleninou přeceďte – oddělí se tak šťáva a zelenina.
  12. V hrnci si připravte jíšku – nechte zpěnit máslo, přidejte mouku a za stálého míchání orestujte. Přidejte část šťávy a rozmíchejte. Následně přidejte i zbytek šťávy. <>
  13. Pevnou část z cedníku propasírujte a přidejte do hrnce.
  14. Tuto směs nechte provařit zhruba 20 minut, občas promíchejte.
  15. Na závěr už stačí jen dochutit solí, šťávou z citronu, případně i cukrem. Poté přilijte smetanu a nechte krátce prohřát.
  16. Pro servírování už stačí jen nakrájet maso na plátky a přidat knedlíky.

Tip!

Pro přípravu omáčky nebývá používána hovězí svíčková, namísto toho je oblíbená kýta, případně plec. Pokud si však omáčku chcete připravit ještě rychleji, můžete vyzkoušet i jiné maso – kuřecí či třeba králičí.

Tým Zaparkorun.cz přeje dobrou chuť.